HALAMAN

WSLT

DGT

GM

GM

pb

SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA

DG

NASI BERLAUK

Ketam Berlada

5.11.2014
KETAM BERLADA



Hari hari makan ayam pun kenkadang boring jugak.Hari kita beralih ke makanan laut pulak.Masakan Ketam Berlada.Mari kita lihat resepinya.


Bahan-Bahan:
500 gm ketam
¼ cawan minyak masak
1 biji telur, dipukul sempurna
1 tangkai daun bawang, dipotong setebal 5 sm
1 tangkai daun ketumbar, dipotong setebal 5 sm

Bahan-bahan A:
5 sm halia, dihiris
4 ulas bawang putih, dihiris
5 biji bawang merah, dihiris

5 biji bawang merah, dihiris
5 tangkai cili merah, ditumbuk

Bahan-bahan sos:
¼ cawan air
2 camca besar Sos Cili Manggi


1 camca teh gula
¼ camca teh minyak bijan
Secubit serbuk lada hitam



Cara:
Bersihkan ketam. Pisahkan kulitnya. Potong berkepingan. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan-bahan A hingga terbit bau. Masukkan ketam dan goreng sekejap. Tutup kuali 5 minit. Buka penutup dan kacau sekali lagi, kemudian masukkan bahan-bahan sos. Apabila ketam kemerahan dan hampir masak, masukkan telur dan daun bawang. Hiaskan dengan daun ketumbar dan dihidangkan panas.

Cubalah..Tapi bagi sesape yang alahan kepada ketam,rugilah tidak dapat cuba.

Gulai Taucu Ikan Kembong Bersama Cili Hijau

Kelmarin pergi pasar beli ikan dan sayur sikit... masaklah lebih cikit kali ni...  Kalau tidak, asyik berlauk telur, sardin, telur, sardin... jemu!

Gulai ni anak2 suka sangat.... suka cari kacang taucu tu... sampai berhirup-hirup kuah...huhu! tapi my hubby tak berapa suka... ikut majoriti... makan je la..!



Bahan2 :

4 ekor ikan kembong
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih 
1 cm halia 
1 paket taucu
9 biji cili hijau
1sudu besar pes asam jawa
2 cawan air
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak masak

Cara2 :

Ikan dipotong,dibersihkan dan digoreng. Bawang merah, bawang putih dan halia dihiris halus. Cili hijau dibuang bijinya. 

Tumis bawang putih, bawang merah dan halia. Bila kekuningan masukkan taucu. Kacau dan masukkan pes asam jawa dan secawan air. Masukkan pula cili hijau. \

Bila dah mendidih. Masukkan air (Kalau nak banyak kuah, lebihkan air dan tambah sepeket lagi taucu). Bila dah mendidih lagi, masukkan ikan goreng. Perasakan dengan garam dan gula. 

Bila dah siap, boleh dihidangkan.


p/s : Sedap arrh..

Asam Tempoyak Ikan Keli

Ini lauk kegemaran seisi rumah kecuali my hubby.... ntah nape dia x suka langsung tempoyak. Tp xpelah...bila aku masak lauk ni... masak je lauk lain tuk dia... Anak aku yg bongsu plak x suka ikan keli... mcm2 selera ada dlm satu rumah ni....

Badan pun penat... otakpun kurang nk berfikir ari ni... kita layan je resepi simple aku ni..



Bahan2 :


3  ekor ikan keli
3  sudu besar  tempoyak
8 biji cili api
1 biji cili merah
1 cm isi kunyit
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Ikan keli  dibersihkan. Jangan lupa rendam sebentar dengan air asam jawa untuk buang hanyir. Cili  api, cili merah dan  isi kunyit di tumbuk lumat. Masukkan dalam periuk dan gaulkan dengan ikan dan tempoyak. 

Masukkan air. Didihkan. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Jika suka boleh masukkan tomato yang dipotong baji. Dah masak boleh diangkat.

Makan dengan nasi panas2 ...... best!!!!



p/s :  Sedapnyer..... inilah gulai dan ikan kegemaranku.... x jemu2. Kalau makan lauk ni hari2 mau macam belon badan aku!!!

Masak Kicap Lada Hitam Telur Rebus....jerr!!

Ehhh..... nk watpe pe pun serba tak kena je... mood kureng cikit.  Tak pe lah... jadi letih sesangat lah tu... nak gi kl plak lepas ni... klau x sebab nak cari barang... x ku teringin nak gi kl yang jemm gila tuh...

So, masak apa yang ada je la... sedap gak! Layan le resepi....


Bahan2 :

5 biji telur - direbus dan dikopek kulitnya
2 biji bawang merah - tumbuk
1 biji bawang putih - tumbuk
1cm halia - tumbuk
1 biji bawang besar - di hiris
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan cili giling
sedikit air asam jawa
1/4 cawan air
2 sudu besar kicap 
minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara2 : 

Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk sehingga kekuningan. Masukkan serbuk lada hitam dan cili giling. 

Tumiskan. Masukkkan  air asam jawa, kicap  dan bawang  besar. Masukkan telur rebus yg telah dikelar2 ckit. Kacau sampai pecah minyak.. Masukkan air. 

Masukkan garam dan gula dan rasakan kesesuaian rasanya.Biar hingga agak pekat. Sudah siap bolehlah diangkat. Sedia di hidangkan.


p/s :  Makan berhidang dengan sup sayur... pergh... sedap!

Telur Hancur Masak Sambal


Ini masakan yang sangat simple dan mudah disediakan.

Bahan2 :
4 biji telur - digoreng dan dihancur2kan didalam kuali
2 biji bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 sudu besar cili giling
1 biji bawang besar - hiris
1/4 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan cili giling dan air asam jawa. Tumiskan sehingga pecah minyak. Lepas tu masukkan bawang besar. Perasakan dengan garam dan gula. Kalau terlalu kering boleh ditambah sedikit air. Bila dah pecah minyak sekali lagi, bolehlah diangkat. Lepas tu tuangkan sambal tadi ke atas telur hancur. Bolehlah dihidangkan dan makan.

p/s : lauk ni my hubby suka.... bila aku masak lauk yang dia tak suka, aku masakkan dia lauk ni. Sonang kojonyo!!  Ha.. ha!

No comments:

Post a Comment