Resepi nasi tomato dari bonda mertua. Hidangan yang sangat sesuai untuk santapan di hari raya. Menggunakan tomato sup, resepi Nasi ini amat popular di kalangan pebagai kaum di Malaysia.
Ditulis oleh : Che' Nom
- Masa:
- Penyediaan: 20 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 40 minit
Bahan-Bahan:
- 4 cawan beras
- Bahan untuk di potong halus
- 3 sm halia*
- bawang merah*
- bawang putih*
- Bahan-bahan lain yang berkaitan:
- 6 cawan air
- 3 tangkai bunga cengkih
- 3 kuntum Bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 2 batang kulit kayu manis
- 1 helai daun pandan
- 1/2 cawan kismis
- 1/2 cawan susu cair
- 2 cawan tomato sup
- 1 senduk minyak sapi
Cara Penyediaan:
- Potong halus bahan bertanda *
- Panaskan minya sapi, masukkan bahan yang dipotong halus bersama bunga lawang, bunga cengkih, daun pandan, buah pelaga dan kayu manis. Goreng sehingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan beras kacau seketika selama 1-2 minit. Kemudian Masukkan air dan masak sehingga mendidih.
- Masukkan tomato sup, susu cair, kismis dan garam secukup rasa. Apabila hampir kering pertahankan api, tutup tudung periuk dan tunggu hingga masa
No comments:
Post a Comment