HALAMAN

WSLT

DGT

GM

GM

pb

SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA

DG

BIHUN SUP

Resepi Bihun Sup Utara

Bihun Sup Utara
Resepi Bihun Sup Utara, resepi menggunakan rempah sup yang asli dan tulang yang segar. Juadah yang sesuai dihidangkan pada hari raya dan paling terkenal di utara tanahair. Apabila di hidangkan bersama sambal merah pasti menambat selera. Satu lagi keistimewaan bihun sup ini adalah lobak masin yang ditabur di atas bihun sup melengkapkan keunikan rasa bihun sup utara.
Ditulis oleh : 
Masa:
Penyediaan: 20 minutes | Memasak: 60 minutes | Keseluruhan: 80 minutes
Jumlah Hidangan : 6 Orang Makan

Bahan-Bahan:

  • 1 kg. tulang dan daging.
  • 1 bungkus bihun
Bahan untuk rempah tumis:
  • 2 batang kayu manis
  • 5 biji buah pelaga
  • 3 biji bunga lawang
  • 3 tangkai cengkih
Bahan untuk dikisar:
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 biji buah keras
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • Dipotong dadu besar:
  • 1/2 batang lobak merah
  • 2 biji kentang sederhana besar
  • tomato (potong 4)
Bahan untuk sambal cili:
  • 4 sudu besar serbuk cili dibancuh dengan sedikit air.
  • 3 ulas bawang putih, dikisar.
  • 3 ulas bawang merah, dikisar.
  • 1/2 biji bawang besar, dikisar.
  • garam dan gula secukup rasa.
Bahan untuk hiasan:
  • 200 gram lobak masin dicelur
  • 2 tangkai daun bawang
  • 3 tangkai daun sup
  • bawang goreng

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk sup:
  1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk
  2. Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak
  3. Masukkan tulang,kacau dan biar sebentar
  4. Masukkan air, lebih kurang 3 cawan.
  5. Bila sup sudah mula mendidih,masukkan lobak merah dan kentang.Masak sehingga empuk.
  6. Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa
  7. Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang.
Cara-cara untuk sambal cili:
  1. Panaskan satu senduk minyak di dalam kuali, tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar yang telah di kisar, tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan bancuhan serbuk cili dan masak sehingga pecah minyak.
  3. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya, lebihkan sedikit gula untuk rasa yang lebih sedap.
Cara-cara bihun sup:
  1. Rendam bihun di dalam air yang di campur dengan satu sudu serbuk kunyit selama satu jam
  2. Apabila bihun sudah lembut tapis dan celurkan di dalam air yang panas mendidih selama beberapa minit, jangan terlalu lama kerana bihun akan menjadi lembik.
  3. Kemudian bilas dengan air sejuk supaya proses memasak dihentikan,
  4. Hidangkan bihun bersama bahan hiasan dan sup, selamat menjamu selera!
Tips:
Jika tidak menggunakan pressure cooker pastikan anda merebus tulang selama sekurang-kurangnya 2 jam untuk memastikan tulang betul-betul lembut dan lerai dengan sempurna

Thursday, July 28, 2011

KUEY TEOW KUNGFU

ASSALAMUALAIKUM...............


Selamat hari khamis dan selamat petang .. hari ni cuti kan bagi government workers only hehe... buat apalah cuti-cuti ni kan mesti pergi beli barang dapur ke shopping beli barang maklumlah kedatangan puasa beberapa hari lagi ni.. actually, resepi ni wani dapat dari OHRESEPI.COM..... nama sebenar resepi ialah MEE KUNGFU .. tapi wani substituted with kuey teow so jadilah kuey teow kungfu ... kenapa la nama kuey teow kungfu ya ..macam nak berkungfu pulak .. kalau kat kedai biasanya menu ni dipanggil kuey teow hongkong la kan.. hehe.. kuey teow hongkong ni memang favourite wani.. ingat masa kat universiti selalu order kuey teow hongkong ni buat untuk dinner. dekat kolej tun fatimah.. ohh banyak kenangan dekat kolej tun fatimah tu .. petang-petang keluar dengan kawan pergi beli makanan for dinner . wani memang suka masakan ala cina ni.,.... eh mahalkan ni dalam RM 4 lebih tak silap... itu pun sikit je tukang masak buat.... 

first time wani buat, terlebih garam hehe ..tak ingat stok ayam dah masin ....alahai..... masa tu after cooking terus panggil ibu makan selepas dia selesai solat zohor takut nanti sejuk memang tak sedap .. memang kena serve hot .....barulah best.. ada baki lebih pulak tu .. abah pulak makan petang tu.. kuah kena panaskan balik la ... dia pun kata yummy juga.. hehe... ini kali kedua masak,, memang kena dengan selera... kali ini dah betul-betul suai rasa garam dan lebih baik dari yang first time masak.. biasalah cooking2 ni kena buat experiment first kan... kalau dah jadi hasilnya teramat suka dan happy la kita .. ... macam kat lab la ..tapi uji bahan kimia ,, kita ni menguji makanan yang nak di masak..  jangan meletup dapur sudah la :D..


 review for this recipe,,,, resepi ni tak detail bagi tahu  untuk berapa orang tapi bila wani dah masak ikut bahan-bahan dalam resepi tersebut enough for 2 people only.... for the gravy only ya .. tak  boleh lebih-lebih ...itu dari pandangan wani la .. kalau la nak makan kuah banyak tu.. kena lebih la chicken stock tu ya... dan bancuhan tepung jagung tu .rasanya ikut citarasa ada orang suka kuah banyak ada orang tak suka ..ohh lupa lak tepung jagung tu wani ambil bukan sukatan sudu besar penuh bumbung tu ya .. sedang-sedang je .. nanti kalau terlebih banyak tepung jagung tu,  kuah terlalu pekat .. tak sedap jugak  . memang yummy kuey teow kungfu ni.. dalam picture ni kuah nampak agak hitam sikit sebab wani ganti serbuk lada sulah tu dengan black pepper powder ...tapi apapun dah sedap asalkan terasa lada sulah sudah...... nanti next time boleh try dengan lada sulah putih..bahan-bahan pun simple je ikut yang ada kat dapur macam sayur wani letak rounded fish ball tu, carrot dan bunga kobis je cicah dengan kuah tu wahhhh sedappp....ok ,, check out what's the recipe .. thanks for the recipe .. too yummy ^^


KUEY TEOW KUNG FU


Ramuan

Bahan A
 400 gm kuey teow 
5 biji telur [ dipukul]

Bahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ] 
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam {wani ganti dengan 1 kiub stok ayam untuk  1 1/4 cawan air} 
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah { 1/2 sudu besar je takut terlebih pedas pulak }
garam
minyak


Cara Penyediaan

1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan. { wani buat untuk 1 portion untuk 1 biji telur  }
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas


HAPPY TRYING AND HAPPY COOKING 

No comments:

Post a Comment