KETAM LIMBANG
BAHAN-BAHAN
600 g ketam
3 sudu makan rempah daging
1 keping asam gelugur
1 biji kelapa parut (diperah 300 ml santan pekat dan300 ml santan cair)
garam secukup rasa
125 ml minyak kacang
10 biji belimbing buluh, dibelah dua
BAHAN-BAHAN (a)
(Diging halus)
10 biji lada merah, dibuang biji
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 biji buah keras
2 batang serai
2 cm lengkuas
2 cm halia
CARA-CARA
1. Panaskan minyak. Campurkan rempah daging dengan bahan-bahan (a) dan gaul rata-rata lalu ditumis hingga berbau wangi.
2. Tambahkan santan cair bersama-sama asam gelugur dan didihkan ia
3. Masukkan ketam, biarkan mendidih lagi sambil di kacau-kacau. Bubuh garam. Bila mendidih masukkan santan pekat dan belimbing. Masak hingga pekat dan berminyak.
No comments:
Post a Comment