HALAMAN

WSLT

DGT

GM

GM

pb

SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA

DG

SELASA

ACAR BUAH BUAHAN

BAHAN-BAHAN

100 g buah kurma cina
100 g buah kurma biasa
100 g kismis
100 g jeruk limau nipis
100 g jeruk belimbing buluh
100 g jeruk mangga
100 g bawang merah dikupas
100 g lada merah dibelah dua dan dibuang bijinya
100 g lada hijau dibelah dua dan dibuang bijinya
500 ml cuka
3 sudu makan gula psir
50 ml minyak kacang
garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN(a)
(Digiling halus)
75 g rempah ikan
5 ulas bawang putih
2 cm halia

CARA-CARA

1. Cuci buah buahan dan tos dan dijemur sebentar
2. Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan (a) hingga berbau wangi. Masukkan cuka dan gula. Kacau rata-rata dan biarkan hingga mendidih. Rasalah garamnya
3. Masukkan bawang merah, lada merah, lada hijau dan buah buahan. Kacau hingga mesra dan mendidih. Angkat dan sejukkan sebelum disimpan dalam botol.

No comments:

Post a Comment