DG
AHAD
AYAM PURI
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam di belah empat
1 tin kecil tomato puri
1 sudu teh serbuk lada putih
2 cm halia, ditumbuk
50 g suhun, direndang hingga kembang
6 batang lada merah, dibelah lima tetapi jangan putus
5 sudu makan kicap masin
3 sudu makan cuka
2 sudu makan gula pasir
50 ml air
125 ml minyak kacang
garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN(a)
(Digoreng hingga layu berasingan)
4 biji bawang besar, dihiris
4 biji tomato, dipotong empat
BAHAN-BAHAN(b)
(Dihiris dan digoreng berasingan)
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
BAHAN-BAHAN(c)
(Untuk menumis)
4 kuntum bunga cengkih
8 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 cm kulit kayu manis
CARA-CARA
1. Cucikan ayam bersih-bersih dan gaulkan ia dengan halia dan garam hingga rata. Kemudian gorenglan ayam ini hingga kekuningan.
2. Tinggalkan sedikit minyak bekas menggoreng ayam ini lalu ditumis bahan-bahan(c) hingga berbau wangi. Masukkan lada merah dan gorenglah ia hingga kelihatan masak dan berminyak, tetapi jangan terlalu layu. Kemudian angkat lada ini dan ketepikan untuk dijadikan hiasan.
3. Masukkan ayam, kicap, cuka, gula, lada putih, tomato puri dan bahan-bahan (a) kedalam tumisan tadi. Kacau rata-rata. Biarkan ia mendidih dan rasalah garamnya.
4. Bila sudah masak, masukkan pula suhun. Ratakan supaya ia tidak bergumpal
5. Hidangkan dengan menabur bahan (b) di atasnya dan hiaskan dengan lada merah yang digoreng tadi.
Subscribe to:
Posts (Atom)
No comments:
Post a Comment